Robi się ją dosłownie 5 minut (choć chwila w lodówce tylko dodaje jej smaku) i pasuje do wszystkiego. To idealny „side” nie tylko do dań z włoskim vibe’m.
Na wierzchu można położyć jogurt naturalny (jak ja), śmietanę, burratę, fetę, a nawet tofu. Kiedy nie używam jogurtu, często kładę na wierzchu 2 ugotowane na twardo jajka. Dojrzałe pomidory i żółtko – to naprawdę świetna para!
Dodatki mogą więc zależeć od tego, co najbardziej lubisz i jak bardzo chcesz podbić sobie białko.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ SAŁATKI Z POMIDORÓW I OCTU BALSAMICZNEGO
- 3 dojrzałe pomidory
- łyżeczka oregano
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie: pół pokrojonej szalotki
JAK ZROBIĆ SZYBKĄ SAŁATKĘ Z POMIDORÓW?
1. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki (nie muszą być idealnie równe), opcjonalnie dodaj pokrojoną szalotkę. Całość delikatnie posól, dodaj odrobinę pieprzu, oregano, oliwę i ocet balsamiczny.
2. Wyłóż sałatkę na talerz (możesz ją wcześniej chwilę schłodzić w lodówce). Nie wyrzucaj soku, który się wytworzył, to dodatkowy smak!
3. Ułóż na wierzchu burratę, tofu, jogurt lub inne dodatki. Opcjonalnie polej jeszcze odrobiną octu balsamicznego i posyp szczyptą oregano.
FAQ
1. Jakie odmiany pomidorów będą najlepsze do tej sałatki?
Każdy rodzaj i kolor się sprawdzi, choć oczywiście sałatka najlepiej smakuje w sezonie, kiedy pomidory pachną słońcem.
2. Czy można posypać sałatkę grzankami?
Sałatka z pomidorów wspaniale smakuje na grzankach posmarowanych przeciętym ząbkiem czosnku lub posypana chrupiącymi grzankami, przygotowanymi na mieszance masła i oliwy (tu również można dodać odrobinę czosnku lub orzeszki piniowe).
MAKRO 1 PORCJI SAŁATKI (BEZ SZALOTKI, JOGURTU, TOFU, BURRATY, JAJEK, GRZANEK, ETC.)
Kalorie: 165 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 15 g
Uwaga: Dodatki będą zmieniać makro.