Makaron penne z pesto szpinakowym to szybkie, zdrowe i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Domowe pesto ze świeżego szpinaku, orzechów i parmezanu nadaje potrawie intensywny smak, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut!

Jakiego makaronu możesz użyć na diecie bezglutenowej? Prawdę mówiąc – każdego, który ci smakuje. Ja polecam makarony Barilla Senza Glutine z 3 ziaren (mąki z białej kukurydzy, mąki z żółtej kukurydzy i brązowego ryżu) lub Rummo, który ma w składzie ryż razowy, żółtą i białą kukurydzę, ryż i skrobię ziemniaczaną.

Na rynku jest zapewne także wiele innych wspaniałych makaronów bez glutenu, ale po prostu nie zdążyłam ich jeszcze stestować. Te 2 powyższe marki to żadna reklama – po prostu moja subiektywna opinia.

SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE MAKARONU)

  • 200 g makaronu penne
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 30 g orzechów nerkowca (lub włoskich)
  • 30 g parmezanu lub grana padano (starty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 2 łyżki wody z gotowania makaronu

JAK PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z ZIELONYM PESTO?

1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie do blendera wrzuć szpinak, orzechy, parmezan, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.

3. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z pesto bezpośrednio w garnku lub na patelni.

Makaron podawaj od razu, opcjonalnie posypując dodatkowym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

FAQ

1. Czy można zrobić pesto bez orzechów?

Tak – można zastąpić je pestkami słonecznika lub dyni, albo pominąć całkiem.

2. Czy szpinak można wymienić na inną zieleninę?

Tak! Można połączyć szpinak z rukolą, bazylią, natką pietruszki czy nawet jarmużem. Zmienią smak, ale też wzbogacą pesto.

3. Czy pesto można wykorzystać inaczej niż do makaronu?

Oczywiście! Jako sos do pieczonych warzyw, baza do kanapek, dressing do sałatki z kaszą, albo do grillowanego kurczaka/tofu.

MAKRO CAŁEGO PESTO (BEZ MAKARONU)

Kalorie: 686 kcal
Białko: ok. 18 g
Tłuszcz: ok. 62 g
Węglowodany: 14 g

Uwaga: Dodatek makaronu zmienia makro.