Nie jest to klasyczny ganache, ale rodzaj twardej masy/polewy, której możesz użyć do dekorowania babeczek, piernika, chlebka bananowego i innych wypieków, którym dodatek białej polewy doda i wyglądu, i smaku.
Można rozłożyć go łyżką albo użyć do tego rękawa cukierniczego.
SKŁADNIKI NA 8-10 BABECZEK LUB CIASTO Z KEKSÓWKI
- 2 białe czekolady (200 g)
- 50 ml śmietanki 30% lub 36%
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka mascarpone
- szczypta soli
JAK PRZYGOTOWAĆ KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY?
1. Czekoladę posiekaj drobno i wrzuć do miski. Śmietankę podgrzej do momentu, aż prawie zacznie wrzeć. Zalej nią czekoladę, dodaj szczyptę soli, odczekaj 1 minutę i wymieszaj do gładkości (ja używam najpierw łyżki, a potem rózgi).
2. Wmieszaj masło w temperaturze pokojowej, mieszając do całkowitego połączenia. Dodaj mascarpone.
3. Przykryj folią spożywczą „na styk” i wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny (aż masa będzie twardawa).
4. Po schłodzeniu rozmieszaj łyżką, a potem ubij krótko mikserem do uzyskania puszystości (nie za długo, żeby nie zwarzyć). Rozprowadź na wystudzonym chlebku bananowym/pierniku lub użyj rękawa cukierniczego do dekorowania babeczek.
FAQ
1. Czy można użyć innego rodzaju czekolady?
Tak, ale wtedy smak ulegnie zmianie (przy gorzkiej czekoladzie możliwe, że trzeba będzie odrobinę dosłodzić go cukrem pudrem).
2. Czy ta polewa może zwarzyć się podczas mieszania składników?
Jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło, ale jeśli się tak stanie, można próbować uratować ją poprzez ponowne delikatne podgrzanie (w kąpieli wodnej).
MAKRO CAŁEJ POLEWY
Kalorie: 1680 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 123 g
Węglowodany: 130 g