Prosta zapiekanka dla wszystkich fanów łososia – dużo kremowości, dużo koperku i maksimum smaku. Cukinię można wymienić na fasolkę szparagową (albo dodać obie). Fajnie pasują tam też ugotowane, pokrojone w talarki lub kostkę ziemniaki (wtedy węgle będą wyższe, a całość jeszcze bardziej sycąca).

Wspaniale smakuje na ciepło, kiedy mozarella jest jeszcze płynna oraz na zimno – można śmiało zabrać ją w drogę, bo sprawdzi się w lunchboxie.

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 18 CM

  • 100 g cukinii pokrojonej w plastry (ja użyłam mandoliny)
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 200 g surowego łososia
  • 60 g żółtego sera w typie goudy
  • kulka mozarelli (125 g)
  • 100 g mascarpone
  • 4 jajka
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ ZAPIEKANKĘ Z ŁOSOSIA I CUKINII?

1. Cukinie pokrój w plastry, posól i odstaw. Po kilkunastu minutach dokładnie odciśnij i osusz.

2. Łososia pokrój na mniejsze kawałki, a żółty ser w kostkę.

3. Rozbij jajka i wymieszaj je z mascarpone (najlepiej rózgą lub mikserem). Dodaj do masy wszystkie składniki (mozarellę porwij na kawałki).

4. Wylej całość na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.

5. Piecz w 180 stopniach (góra – dół) aż środek się zetnie, a całość zarumieni (do suchego patyczka). U mnie zajęło to trochę ponad godzinę (łosoś nie jest suchy).

Podawaj na ciepło lub zimno.

FAQ

1. Czy można użyć innej ryby?

Możesz użyć surowego dorsza lub wędzonej makreli (pamiętaj, że wędzona ryba jest już słona!).

2. Czym można zastąpić mascarpone?

Możesz użyć śmietanki 30% albo serka kremowego typu Philadelphia/Łaciaty (konsystencja i makro ulegną zmianie).

MAKRO 1 KAWAŁKA W WERSJI Z MASCARPONE (1/8 TARTY)

Kalorie: 213 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 2 g

Uwaga: Dodatki typu ziemniaki będą zmieniać makro.