Nazywam te pralinki domowymi Michałkami, bo mają podobną konsystencję. Jest to oczywiście zdrowsza wersja, pozbawiona glutenu.

Ilość kakao można zmniejszyć – w przepisie podałam 35g i ja zazwyczaj robię takie intensywnie kakaowe, bo po prostu lubię je w takiej wersji. Można dodać też odrobinę mniej mąki owsianej – wtedy masa jest bardziej kremowa.

SKŁADNIKI NA 14 KULEK

  • 30 g posiekanych migdałów (można wymienić na andrut, ciasteczka – coś, co będzie chrupać w masie)
  • 35 g kakao niesłodzonego
  • 50 g mąki owsianej
  • 120 g masła migdałowego
  • 50 g miodu
  • szczypta soli
  • polewa: tabliczka czekolady (ja miałam gorzką 64%, można użyć mlecznej) oraz orzeszki ziemne do posypania (można zostawić „łyse” albo użyć płatków migdałowych, wiórków kokosowych, etc.)

JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWE DOMOWE MICHAŁKI?

1. Posiekane migdały (pokruszony andrut/ciasteczka), kakao, sól, mąkę owsianą, masło migdałowe i miód wymieszać w misce na jednolitą masę. Masło i mąka mogą mieć różne konsystencje zależnie od firmy, dlatego czasem całość może wymagać dodania jednego lub drugiego).

2. Masa powinna mieć zwartą konsystencję, pozwalającą na formowanie kulek.

3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (ja nie dodaję nic do środka, niektórzy dorzucają łyżeczkę oleju kokosowego albo masła).

4. Obtocz kulki w czekoladzie, ewentualnie posyp orzeszkami.

5. Schłódź i przechowuj w lodówce.

Warto wyjąć je kilkanaście minut przed jedzeniem – są wtedy bardziej „michałkowate”. Zimniejsze też są świetne, ale mocniej się kruszą.

Kulki są świetne jako coś słodkiego do kawy, mały deser albo przekąska okołotreningowa.

FAQ

1. Czy można użyć innego masła niż migdałowe?

Możesz sięgnąć po masło orzechowe, z nerkowców, pistacjowe albo tahini. Pamiętaj tylko, że smak i konsystencja mogą się wtedy zmienić.

2. Czym można zastąpić miód?

Sprawdzą się: syrop klonowy, daktylowym, z agawy lub ksylitol/erytrol rozpuszczony w odrobinie gorącej wody.

MAKRO 1 KULKI W CZEKOLADZIE, POSYPANEJ ORZESZKAMI ZIEMNYMI, Z MIGDAŁAMI W MASIE (PRZY 14 SZTUKACH)

Kalorie: 135 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 12 g

Uwaga: Modyfikacje mogą zmieniać makro.