Moją pomidorówkę nazywam „potrójną”, bo używam do niej koncentratu, suszonych pomidorów i puszki (lub latem – świeżych pomidorów).
Zupa ta jest szybka, prosta, słodko-kwaśna i może być podawana solo lub z dodatkami. Jeśli kochasz pomidory, musisz jej spróbować!
SKŁADNIKI NA OKOŁO 2 LITRY ZUPY POMIDOROWEJ
- 1 szalotka
- 2 duże ząbki czosnku
- puszka pomidorów (400g) lub około 1-1.5 kg świeżych pomidorów
- 150 g marchewki
- 500 g cukinii (obieram ze skórki, bo zielona zmienia kolor zupy)
- 2 łyżki suszonych pomidorów (ja używam mielonych)
- pół łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mascarpone
- łyżka miodu
- pół łyżki octu balsamicznego
- słodka mielona papryka
- oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- 4-5 kulek ziela angielskiego
JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ Z POMIDORÓW?
1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na maśle. Pomidorów z puszki (ani żywych) jeszcze nie dodajemy.
2. Zmniejszamy ogień i do garnka dodajemy czubatą łyżkę mielonej słodkiej papryki, którą chwilę podsmażamy. Po około 2 minutach dodajemy także koncentrat i też pozwalamy mu uwolnić aromat. Umyte i pokrojone świeże pomidory (lub puszkę) dodajemy dopiero w tym momencie, wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką soli, łyżeczką bazylii i oregano oraz odrobiną pieprzu. Świeże pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ale ja tego nie robię – po prostu blenduję całość odrobinę dłużej.
3. Gotujemy, aż marchewka zmięknie (to ona jest najtwardsza z całego warzywnego zestawu).
4. Wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, ściągamy zupę z ognia.
5. Wrzucamy do garnka 2 łyżki mascarpone i blendujemy całość. Dodajemy wodę lub bulion do uzyskania pożądanej konsystencji – zupa może być zarówno gęstym kremem jak i rzadszą pomidorówką (taką, np, do makaronu).
6. Zupę ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i finalnie doprawiamy – octem balsamicznym i miodem, a także solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną oregano.
Można podawać ją solo, a także z dodatkami. Świetnie smakuje z mozarellą (choć ja najbardziej lubię ją z kawałkami cheddara lub startym na wierzch parmezanem). Doskonale sprawdzi się także z makaronem, ryżem lub mięsnymi pulpetami.
FAQ
1. Czy zamiast oregano i bazylii można użyć natki pietruszki?
Można wymienić oregano i bazylię na natkę pietruszki lub użyć wszystkich 3 ziół.
2. Czy można podlać zupę bulionem?
Tak, pomidorówkę można podlać bulionem zamiast wody. Pasuje do niej zarówno wywar jarzynowy, jak i mięsny.
3. Czy makaron/ryż/pulpety gotować w zupie czy osobno?
Obie opcje są tak samo dobre, choć makaron/ryż zostawiony w zupie mięknie potem do trochę brejowatej konsystencji. Jeśli jednak pomidorowa ma być zjedzona w całości, spokojnie można ugotować makaron/ryż w zupie.
4. Czy zamiast mascarpone można użyć śmietany?
Można. Jeśli nie używam mascarpone, dodaję do zupy łyżkę kwaśnej śmietany i łyżkę słodkiej śmietanki, bo po prostu lubię, kiedy jest ona naprawdę kremowa.
MAKRO CAŁEJ ZUPY POMIDOROWEJ
Kalorie: 680 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 34 g
Węglowodany: 84 g
MAKRO 1 PORCJI (0.5 LITRA)
Kalorie: 170 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 21 g
Uwaga: Każdy dodatek (bulion, makaron, pulpety, etc) będzie zmieniał makro zupy.