Moją pomidorówkę nazywam „potrójną”, bo używam do niej koncentratu, suszonych pomidorów i puszki (lub latem – świeżych pomidorów).

Zupa ta jest szybka, prosta, słodko-kwaśna i może być podawana solo lub z dodatkami. Jeśli kochasz pomidory, musisz jej spróbować!

SKŁADNIKI NA OKOŁO 2 LITRY ZUPY POMIDOROWEJ

  • 1 szalotka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (400g) lub około 1-1.5 kg świeżych pomidorów
  • 150 g marchewki
  • 500 g cukinii (obieram ze skórki, bo zielona zmienia kolor zupy)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (ja używam mielonych)
  • pół łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • łyżka miodu
  • pół łyżki octu balsamicznego
  • słodka mielona papryka
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • 4-5 kulek ziela angielskiego

JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ Z POMIDORÓW?

1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na maśle. Pomidorów z puszki (ani żywych) jeszcze nie dodajemy.

2. Zmniejszamy ogień i do garnka dodajemy czubatą łyżkę mielonej słodkiej papryki, którą chwilę podsmażamy. Po około 2 minutach dodajemy także koncentrat i też pozwalamy mu uwolnić aromat. Umyte i pokrojone świeże pomidory (lub puszkę) dodajemy dopiero w tym momencie, wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką soli, łyżeczką bazylii i oregano oraz odrobiną pieprzu. Świeże pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ale ja tego nie robię – po prostu blenduję całość odrobinę dłużej.

3. Gotujemy, aż marchewka zmięknie (to ona jest najtwardsza z całego warzywnego zestawu).

4. Wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, ściągamy zupę z ognia.

5. Wrzucamy do garnka 2 łyżki mascarpone i blendujemy całość. Dodajemy wodę lub bulion do uzyskania pożądanej konsystencji – zupa może być zarówno gęstym kremem jak i rzadszą pomidorówką (taką, np, do makaronu).

6. Zupę ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i finalnie doprawiamy – octem balsamicznym i miodem, a także solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną oregano.

Można podawać ją solo, a także z dodatkami. Świetnie smakuje z mozarellą (choć ja najbardziej lubię ją z kawałkami cheddara lub startym na wierzch parmezanem). Doskonale sprawdzi się także z makaronem, ryżem lub mięsnymi pulpetami.

FAQ

1. Czy zamiast oregano i bazylii można użyć natki pietruszki?

Można wymienić oregano i bazylię na natkę pietruszki lub użyć wszystkich 3 ziół.

2. Czy można podlać zupę bulionem?

Tak, pomidorówkę można podlać bulionem zamiast wody. Pasuje do niej zarówno wywar jarzynowy, jak i mięsny.

3. Czy makaron/ryż/pulpety gotować w zupie czy osobno?

Obie opcje są tak samo dobre, choć makaron/ryż zostawiony w zupie mięknie potem do trochę brejowatej konsystencji. Jeśli jednak pomidorowa ma być zjedzona w całości, spokojnie można ugotować makaron/ryż w zupie.

4. Czy zamiast mascarpone można użyć śmietany?

Można. Jeśli nie używam mascarpone, dodaję do zupy łyżkę kwaśnej śmietany i łyżkę słodkiej śmietanki, bo po prostu lubię, kiedy jest ona naprawdę kremowa.

MAKRO CAŁEJ ZUPY POMIDOROWEJ

Kalorie: 680 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 34 g
Węglowodany: 84 g

MAKRO 1 PORCJI (0.5 LITRA)

Kalorie: 170 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 21 g

Uwaga: Każdy dodatek (bulion, makaron, pulpety, etc) będzie zmieniał makro zupy.