Tuńczyk bardzo lubi się z majonezem. Z tym faktem nie będę walczyć, bo nie ma to najmniejszego sensu. Można jednak zjeść świetną sałatkę z tuńczyka bez tego kalorycznego dodatku. Jak to zrobić?

Przepis jest prosty, a sałatka nadaje się na śniadanie, kolację, a także na wynos. Im drobniej pokroisz składniki i rozdrobnisz tuńczyka – tym bardziej będzie przypominać pastę do kanapek. O modyfikacjach – więcej w FAQ.

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ DO LUNCHBOXA

  • 50 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • pół szalotki
  • pół papryki (najlepiej żółtej lub czerwonej, bo są słodsze)
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ocet balsamiczny (lub 3-4 korniszony)

JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ Z TUŃCZYKA BEZ MAJONEZU?

1. Tuńczyka i ciecierzycę odsącz na sitku, resztę składników posiekaj. Jeśli zależy ci na konsystencji pasty – zrób to drobniej, a tuńczyka mocniej rozkrusz widelcem. Ja wolę większe kawałki, więc moja sałatka jest „grubsza”, a tuńczyk tylko lekko rozdzielony widelcem.

2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem. Tuńczyk jest lekko mdły, lubi kwaśniejszy smak – możesz uzyskać go na 2 sposoby: polewając sałatkę octem balsamicznym lub dodając do niej korniszony. Ja stosuję te 2 patenty zamiennie, a czasem dodaję i ocet, i ogóreczki.

3. Wymieszaj całość, odłóż sałatkę na pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

FAQ

1. Czy można wymienić korniszona na ogórka kiszonego?

Ogórek kiszony pasuje do tuńczyka tak samo dobrze, jak korniszon.

2. Czy można do tej sałatki dodać majonez?

Oczywiście, że możesz do tej sałatki dodać majonez. Jeśli ma być jeszcze bardziej sycąca, możesz dołożyć do niej także trochę makaronu lub ryż.

MAKRO CAŁEJ SAŁATKI (Z OCTEM BALSAMICZNYM, BEZ KORNISZONÓW)

Kalorie: 453 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 30 g
Węglowodany: 22 g

Uwaga: Dodatki takie jak majonez, makaron czy korniszony – będą zmieniać makro.